Deliverable 4

Deliverable 4

Waarin verschilt de cultuur van een door jou te kiezen deelnemend land tov NL?

 

Voor deze opdracht heb ik gekozen voor het land Duitsland. Ik heb voor Duitsland gekozen omdat ik denk dat er tussen de Nederlandse en Duitse cultuur veel overeenkomsten zitten, maar dat er ook aardig wat verschillen zijn.

Duitsland is een collectivistische samenleving en dat is een van de redenen dat er veel verschillen zitten tussen twee culturen die geografisch gezien toch dicht bij elkaar liggen, namelijk buurlanden.

Om de verschillen tussen deze twee culturen aan te geven heb ik gebruik gemaakt van het cultuurmodel van Hofstede. Het cultuurmodel van Hofstede kent 4 dimensies namelijk:

Rituelen, symbolen, helden en waarden.

Het is eerste verschil tussen Nederland en Duitsland dat wordt besproken zijn de rituelen.

In Nederland zijn machtsafstanden relatief klein, iemand kijkt niet snel op naar bijvoorbeeld zijn baas op het werk. In Duitsland is de machtsafstand een stuk groter, iemand heeft veel meer respect voor zijn baas of leidinggevende. Een cultuurverschil op het gebied van rituelen is dus dat in Duitsland mensen met een hogere functie met meer respect worden behandeld dan in Nederland.

 

De tweede dimensie die wordt besproken zijn de symbolen. Omdat Duitsland zoals gezegd een collectivistische samenleving is wordt er veel meer waarde gehecht aan het ‘’wij gevoel’’.

Hierdoor wordt er ook meer waarde gehecht aan symbolen, de Duitsers zijn bijvoorbeeld een stuk trotser op hun nationale vlag dan de Nederlanders.

Duitsers hechten ook meer waarde aan bijvoorbeeld het volkslied, daar waar sommige Nederlanders het volkslied amper tot niet mee kunnen zingen.

Duitsers hechten over het algemeen dus meer waarde aan symbolen dan Nederlanders.

 

De derde dimensie die wordt besproken zijn de helden. Een groot verschil tussen Nederland en Duitsland is dat helden in Duitsland ook regelmatig personen zijn die nog leven. In Nederland worden de meeste mensen pas een held wanneer ze dood zijn, op een enkeling na.

In Duitsland wordt veel waarde gehecht aan helden en belangrijke of toonaangevende personen die iets belangrijks hebben gedaan voor het land.

 

De vierde en laatste dimensie die wordt besproken zijn de waarden. In Duitsland worden waarden strenger nageleefd en houden mensen zich beter aan de regels. In Nederland overtreden mensen snel de wet en in Duitsland wordt dit minder snel gedaan. In Nederland loopt bijvoorbeeld iedereen door het rode stoplicht terwijl dit in Duitsland niet gebeurd.

Een ander voorbeeld is het rijden op de snelwegen. In Duitsland heb je nog stukken snelweg waar geen maximale snelheid geldt. Als er iemand achter je rijdt die sneller is ga je aan de kant, en gaat de andere auto er voorbij. Je zou denken dat doordat er geen maximale snelheid is er veel ongelukken gebeuren, maar dat is niet zo. Over het algemeen gebeuren er procentueel minder ongelukken in Duitsland dan in Nederland. Dit heeft ermee te maken dat mensen de waarden van elkaar respecteren en zoveel mogelijk regels volgen, dit heeft er zoals gezegd alles mee te maken dat Duitsland een collectivistische samenleving is.

Afbeeldingsresultaat voor nederland vs duitsland

 

Bronvermelding:

De strafschop. (z.j.). Waarom Duisters wel winnen. Geraadpleegd van http://www.strafschop.nl/duitse-cultuur/waarom-de-duitsers-wel-winnen-2-cultuurverschillen-met-nederland/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s